מהי תביעת גירושין?
כאשר בני זוג נשואים מחליטים להביא לסיום את ברית הנישואין בעצה אחת ובהבנה, הם נדרשים לפתוח תיק גירושין ברבנות ולנהל את ההליך המשפטי הנלווה לגירושין (הסדרי שהות, פירוק שיתוף רכושי, מזונות) בבית הדין הרבני או בבית המשפט למשפחה, בהסכמה או שלא בהסכמה. ואולם, כאשר אחד מבני הזוג אינו מוכן לשתף פעולה ולגבש גירושין בהסכמה, יש להגיש תביעת גירושין.
מדוע יש להגיש תביעת גירושין?
בית הדין הרבני פוסק על פי ההלכה היהודית וזו דורשת שלכל גירושין תהיה עילה מוצדקת. וכך, בכתב התביעה נדרש התובע לפרט גם את נסיבות הפרידה וההליכים שעברו בני הזוג די למנוע אותה, וכן לציין את עילות הגירושין.
כיצד מוסדר נושא משמורת הילדים באמצעות תביעת גירושין?
פרט לבקשת הגט, הליך הגירושין כולל נושאים משפטיים נלווים הנוגעים לרכוש המשותף, המשמורת על הילדים וזמני השהות עמם, תשלומי מדור, אחזקת מדור ודמי מזונות. לכן, במקרה שלבני הזוג המתגרשים יש ילדים משותפים, הרי שבמקביל להגשת תביעת גירושין, נכון להגיש גם תביעת לקביעת אחריות והסדרי שהות.
האם ניתן להגיש ולקבל סעד של הסדרי שהות, מדור ומזונות עוד לפני שנקבע מועד לדיון בתיק הגירושין?
כתנאי להגשת תביעות בענייני גירושין, מזונות ומשמורת, התובע חייב להגיש לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני בקשה ליישוב סכסוך. עקרונית, לא ניתן לפנות לערכאות אלו בנושאים הקשורים לגירושין עד שיתקיים הדיון ביישוב הסכסוך, אך במקרים דחופים, ניתן להגיש בקשה לסעד דחוף בעניין מזונות וזמני שהות, ובעניינים דחופים בקשר לקטינים, ולבקש החלטה למזונות וזמני שהות זמניים, ואף בעניינים הקשורים בקטינים.
מי יכול להגיש תביעת גירושין?
כל אחד מבני הזוג יכול להגיש את התביעה, ולראשון מביניהם שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך שמורה גם הזכות, לפרק זמן מוגבל, לבחור את הערכאה שבה יתקיימו ההליכים המשפטיים הנלווים. כלומר, על אף שאת הליך הגירושין עצמו, כלומר ההליך של הסדרת הגט, יכול לנהל רק בית הדין הרבני (עבור בני זוג יהודים), הרי שבסוגיות הנלוות לגירושין, כמו רכוש, משמורת על הילדים ומזונות, אפשר לפנות גם לבית המשפט לענייני משפחה. כאן נכנס השיקול בסוגיה מהי הערכאה שאליה כדאי להגיש את התביעות הנלוות.
האם קיים שוני בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט?
כפי שכבר הזכרנו, לבית הדין הרבני ולבית המשפט לענייני משפחה סמכויות מקבילות בכל ענייני הגירושין פרט לגט. שתי הערכאות כפופות אמנם לאותו חוק, אך יש ביניהן הבדלי גישות, לעתים משמעותיים, באשר לאופן בו ניתן לפרק קשר נישואין, לחלק את הרכוש, ולהסדיר את זמני השהייה והמזונות. לעתים, ההבדלים בגישות עשויים להיטיב עם אחד מבני הזוג, והדבר יוצר מירוץ סמכויות.
מהו מרוץ סמכויות?
על רקע הבדלי הגישות, ומכיוון שלא ניתן לדון באותו נושא בשתי ערכאות שונות, כך שצריך לבחור אחת מהן בלבד, נוצר לעתים מה שמכונה ׳מרוץ סמכויות׳. מאחר והראשון מבין בני הזוג שיגיש בקשה ליישוב סכסוך הוא גם זה שיבחר בערכאה בה יידון התהליך כולו, בתנאי למגבלת הזמן בתקנה, וסביר להניח שיעשה בחירתו בהתאם לאינטרסים שלו, הרי שהדבר עלול לדחוף את שניהם למרוץ אחד כנגד השני. מירוץ כזה עשוי לפגוע באינטרסים של מי מהם.
אז כיצד מחליטים לאיזו ערכאה להגיש את תביעת הגירושין?
ההנחה המקובלת היא שגברים יעדיפו להגיש תביעת גירושין בבית דין רבני, אשר פוסק על בסיס הלכתי ונוטה לכיוון שמרני, בעוד נשים יעדיפו את הגשת תביעת הגירושין בבית המשפט לענייני משפחה, אשר נטייתו היא ליברלית יותר. ואולם, המציאות מורכבת בהרבה, והסבור כך באופן הפשוט יכול וימצא כי טעות בידו. לכן, בבואכם להגיש תביעת גירושין, יש לבדוק את היתרונות והחסרונות של כל ערכאה על בסיס המקרה הפרטני שלכם ולהתייעץ עם עורך דין לגירושין המתמחה בכך.
מדוע נכון וראוי להיוועץ עם עורך דין לגירושין בטרם הגשת תביעת גירושין?
מכיוון שאין יתרון חד משמעי לאחת הערכאות על פני רעותה, והדבר תלוי בפרטי המקרה האישי של כל אחת ואחד, חשוב להתייעץ עם עורך דין לגירושין, שיוכל לרדת לעומק העניין ולייעץ לכם בנוגע לערכאה העדיפה עבורכם. כלומר, זו שתיתן ביטוי מקסימלי לאינטרסים שלכם. למעשה, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי עוד בטרם ההודעה לבן או בת הזוג על רצונכם וכוונתכם להתגרש, וזאת כדי למנוע את מרוץ הסמכויות ולהתכונן להגשת התביעה בצורה שקטה ורגועה.
הגשת תביעה לגירושין - משרד עו"ד איתיאל היקרי
תביעת גירושין הינה תביעה מסובכת ומורכבת בעלת משקל רב והשלכות גורליות להמשך החיים. אנחנו במשרדו של עו"ד איתאל היקרי מתמחים בדיני גירושין וכאן כדי לעזור לכם בהגשת התביעה, נעמוד לצידכם בכל דבר שתצטרכו ונלווה אתכם לאורך כל הדרך.