צוואה - קיום מצוותו האחרונה של אדם לאנשים הקרובים אליו
על פי חוק הירושה, ישנן שתי דרכים לחלוקת עזבונו של אדם לאחר פטירתו. דרך אחת היא על פי דרגת קירבה משפחתית נטו. הדרך האחרת, שהיא הקובעת במידה ואדם בחר בה, היא חלוקת רכוש על פי צוואה. היום רבים בוחרים להותיר אחריהם צוואה כשישנה מודעות רבה יותר לחשיבות כתיבת צוואה כל עוד אדם נמצא במצב קוגניטיבי טוב כשהוא מודע היטב למתרחש סביבו.
מדוע מומלץ להותיר צוואה?
דיני ירושה קובעים את חלוקת הירושה על פי פרמטר אחד בלבד: דרגת הקירבה המשפחתית. שיקוליו של אדם יכולים להיות אחרים. הוא יכול, לדוגמה, לשים לפני משפחתו או חלק ממנה אדם שאינו קרוב משפחה אך היה משמעותי עבורו. פעמים רבות אותו אדם יכול להיות מטפל סיעודי שנתן את נשמתו למען המוריש ותרם לו יותר מילדיו. עריכת צוואה דרכו של אדם להיות בשליטה גם במהלך האחרון המתקיים לאחר מותו.
צורות שונות לעריכת צוואה
על פי חוק, ישנן מספר צורות לעריכת צוואה:
- צוואה בפני עדים: צריכה להיות בכתב ולהתבצע בפני שני עדים.
- צוואה בכתב יד: חייבת להיות כתובה כולה על ידי המצווה וחתומה על ידו וכוללת גם את תאריך כתיבתה. אי הקפדה על פרט יכולה לפסול את הצוואה.
- צוואה בפני רשות: נעשית מול שופט, מול רב בבית דין דתי וכו'.
- צוואה בעל פה: נעשית כאשר אדם לא נמצא במצב בריאותי המאפשר לו את עריכת הצוואה בדרך אחרת
מהי צוואה הדדית?
צוואה הדדית היא צוואה הנכתבת על ידי שני בני הזוג במקביל, כאשר הם מסתמכים זה על צוואתו של זה, וכל אחד מכוון את צוואתו לשני.
מהו תפקידו של עורך דין בעת עריכת צוואה?
חלוקת עזבונו של אדם שנפטר עשויה לגרום לסכסוכים משפחתיים ומשפטיים ארוכים ויקרים. עריכת צוואה יכולה למנוע זאת, בתנאי שהיא נערכה בידי עורך דין הבקיא ברזי החוק והפסיקה בדיני משפחה. משרד עורכי דין איתיאל היקרי, עורך דין לענייני משפחה בנתניה, יידע להבהיר לכם את ההשלכות של כל סעיף בצוואה, יסייע לכם להסביר לבני המשפחה את ההחלטות השונות שלקחתם, ויידע לנסח את הצוואה כך שהסיכוי להתנגדויות עתידיות יפחת, והסיכוי שהתנגדויות כאלה, אם יוגשו, יתקבלו יפחת עוד יותר.
מדוע חשוב להתייעץ עם עורך דין צוואות?
צוואה היא מסמך משפטי רב חשיבות הקובע איך יחולק העיזבון. לדבר יכולה להיות משמעות רבה מבחינת היורשים. עריכה לא נכונה או ניסוח לא נכון שלה יכולים לגרום לביטולה ולכן חשוב להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום. גם ניהול עיזבון לאחר פטירת אדם, כל עוד לא הוכרזו יורשיו, נעשה על ידי מנהל קבוע או זמני שהוא לרוב עורך דין מומחה בתחום הצוואות והירושות. על מנת להוציא את הכתוב בצוואה אל הפועל יש להגיש בקשת קיום צו לרשם הירושות, כשמומלץ לבצע גם פעולה זו בעזרת עורך דין. כך גם אם ישנה התנגדות למי מהיורשים לקיום הצוואה כפי שהיא, פעמים רבות בגלל יורש שעשק את הנפטר וגרם להוספתו או להגדלת חלקו בה. כל אלה מחייבים התייעצות עם עורך דין.
משרדו של עו"ד איתיאל היקרי עוסק בכל הקשור בדיני ירושה וצוואות, מייעץ לכותבי הצוואה ומייצג לקוחות בהגשת בקשות לקיום צוואה או בהתנגדות לה.