על חשיבות הייעוץ והליווי המשפטי המתמחה בדיני משפחה
במה עוסקים דיני משפחה?
דיני משפחה עוסקים בכל המחלוקות המשפטיות העלולות לצוץ בחייה של משפחה – בעיקר בכל הקשור לגירושין ועיזבונו של אדם שנפטר.
בהליכי נישואין וגירושין דיני משפחה מתייחסים לכל המחלוקות העשויות לצוץ בהם – הן לגבי הרכוש המשותף הנצבר במהלך הנישואין וחלוקתו בעת גירושין, והן בכל הקשור למשמורת על הילדים והדאגה לרווחתם הנפשית והכלכלית לאחר גירושין. בכל הנוגע לענייני ירושה, החוק קובע בצורה ברורה כיצד יחולק עזבונו של אדם בין בני משפחתו השונים, על פי דרגת קירבתם אליו, ומתוך הבנה שלאחר מותו, יש לדאוג לרווחתם הכלכלית של בני המשפחה שהיו תלויים בו כלכלית.
ענייני משפחה דנים גם בסוגיית מינוי אפוטרופוס ומתן הוראות מקדימות בדמות "יפוי כח מתמשך" בדבר רצונו של אדם לעניין גופו ורכושו עת שלא יוכל לקבל החלטות עבור עצמו ויוכרז כבלתי כשיר משפטית.
כל אלו הם כלים משפטיים המסייעים לבני המשפחה להסדיר את ענייניהם בעת המשבר עצמו ולסייע להם להתגבר עליו בדרך הטובה ביותר שאפשר.
דיני משפחה - דינים הצופים פני עתיד
יחד עם זאת, תחום דיני המשפחה מציע גם כלים משפטיים רבים, המאפשרים לבני המשפחה להיערך לרגעי משבר שנים רבות לפני שהם קורים. הבולטים ביותר בכלים אלה הם צוואה, הסכמי ממון, הסכמי ידועים בציבור, ויפוי כח מתמשך.
מדוע כדאי לערוך צוואה ומהי חשיבות הניסוח המדויק שלה?
תמיד ישנם בני משפחה המרגישים שהם זכאים לנתח גדול יותר בירושה מזה שקיבלו על פי חוק. אחרים טוענים שכוונת המוריש היתה להותיר להם נכס כזה או אחר, או שהם מי שראויים לקבל אותו (למשל, עסק מסוים, עזבון הכולל יצירות אמנות וכדומה). לא אחת קורה שאחד מהילדים טוען שאחיו ואחיותיו זכו לתמיכה כלכלית גדולה יותר מההורה שנפטר בעת שהיה בחיים, ולכן להם מגיע לקבל יותר לאחר מותו.
בני משפחה אלה עשויים לפנות לבית המשפט ולנהל קרב משפטי על העזבון. מדובר בהליך ארוך שנים, הגורם להפסדים כלכליים לכל היורשים בשל עלויותיו, והגורם לקרעים קשים בין בני המשפחה, קרעים שלא תמיד ניתן לאחותם.
מעבר לכך, גם אם יהיה מי שייצא לא מרוצה, צוואה יכולה ברוב המקרים למנוע ממנו את האפשרות להכניס את המשפחה כולה לסכסוך משפטי. זאת, משום שהחוק שם ערך עליון על הצורך ליישם רצונו של המוריש, ומאפשר לערער על צוואה רק כאשר הניסוח שלה עמום, נתון לפרשנות או כאשר עולה ספק האם היא משקפת את רצונו של המוריש או שייתכן שלא נערכה כדין.
מדוע לערוך הסכם ממון?
בעבר, הסכמי ממון שנחתמו לפני הנישואין או במהלכם נתפסו כפגיעה של ממש בנישואין, כנטע זר שאינו במקומו בין בני זוג אוהבים. אך בשנים האחרונות, ככל ששיעור הגירושין עולה, יותר ויותר זוגות מעדיפים להסדיר מראש, לפני הנישואין או במהלכם את נושא חלוקת הרכוש, ולעתים אף את המשמורת על הילדים, חינוכם וגובה דמי המזונות שיהיו דרושים לכלכלתם.
ראשית, הוא מאפשר לבני הזוג לדבר ביניהם בצורה גלויה על עניינים שונים שהם חשובים להמשך חייהם המשותפים, ולסייע להם לתכנן אותם יחד. שנית, הסכם ממון מאפשר לדון בכל אלה כשהאהבה והאמון שוררים בין בני הזוג. לבסוף, הסכם ממון חוסך את המאבקים המשפטיים ההופכים את תקופת הגירושין הרגישים גם כך לקשה עוד יותר.
מהי חשיבותו של הסכם ידועים בציבור?
ידועים בציבור הם בני זוג המקיימים משק בית משותף, ולעתים אף מגדלים ילדים משותפים, אך אינם נישאים. בין אם מדובר במי שהחל את פרק ב' בחייו, מי שבוחר שלא להינשא מטעמים עקרוניים או מי שאינו מורשה להינשא מטעמי דת או נטייה מינית – בכל המקרים, הסכם ידועים בציבור מסייע להסדיר את ענייני הרכוש של בני הזוג – זה המשותף וזה שהביאו עמם ליחסים.