התנגדות לצוואה ולירושה
לאחר שניתן צו לקיום צוואה אמנם קשה יותר לבטל אותו, כיוון שהרשויות רואות בכך צעד חריג, בדומה לביטול פסק דין. ויחד עם זאת, אם התגלו עובדות שלא היו ידועות לפני שצו הירושה הונפק, ניתן להגיש התנגדות לרשם הירושות, המוסמך לתקן ואף לבטל צו קיום צוואה.
באילו נסיבות מומלץ להגיש התנגדות לצוואה?
מטרתה של צוואה היא לבטא באופן נאמן את העדפותיו ורצונותיו של הנפטר – כיצד יחולק עזבונו לאחר מותו ומי יהיו יורשיו. תפקידם של היורשים הוא לוודא שרצונו, כפי שהוא מופיע בצוואה, נעשה.
לכן, בכל מקרה שבו עולה ספק של ממש בנוגע לכשרותו של הליך עריכת הצוואה ונאמנותה לרצון המוריש, מומלץ לבחון את האפשרות לפעול לפסילתה.
אחד הקשיים העיקריים בהתנגדות לצוואה הוא היעדרו של העד המרכזי, המוריש, שהלך לעולמו ולא ניתן עוד לשאול לגבי כוונותיו. ואולם, אם קיימות עדויות לכך שתהליך עריכת הצוואה היה פגום באופן כלשהו, ישנה עילה מוצדקת להתנגדות לצוואה.
מהן העילות העיקריות להגשת התנגדות לצוואה?
ישנם מקרים שבהם פשוט יותר להוכיח את עילת ההתנגדות. למשל, במקרים שבהם ניתן להראות שהנפטר ערך צוואה מאוחרת יותר מזו שעבורה הוגשה הבקשה לצו קיום צוואה. דוגמה נוספת היא צוואה שקיימים בה פגמים צורניים ואינה ערוכה לפי כל הכללים שנקבעו בחוק הירושה.
במקרים אחרים, מורכבים יותר, נדרשים עבודה משפטית מקצועית ומערך של ראיות והוכחות שיעידו באופן ברור על כך שהצוואה אינה כשרה. למשל, מקרים שבהם המתנגדים מבקשים לטעון שהצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת, לחץ או איומים, או מקרים שבהם הטענה של המתנגדים לצוואה היא שאחד היורשים הנהנים מן הצוואה השתתף בעריכתה, או נכח במעמד החתימה, ובשל כך השפיע על הכתוב בה לטובתו.
המקרים המסובכים יותר הם אלה שבהם טענת המתנגדים היא שהצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי של המוריש. מקרים כאלו דורשים תהליך של איסוף ראיות מוצקות וביסוס העילה המשפטית להתנגדות.
כיצד יש להגיש התנגדות לצוואה?
ראשית, חשוב לדעת כי ישנו חלון זמן קצר להגשת ההתנגדות, ולכן מומלץ לפעול בזריזות.
במהלך 14 הימים לאחר פרסום הצוואה ברבים על ידי רשם הירושות, רשאי כל אדם הרואה עצמו זכאי לירושה להגיש התנגדות לרשם. ההתנגדות צריכה לכלול מסמכים שונים ואת נימוקי ההתנגדות ומסמכים התומכים בה, כמו גם תצהיר מאומת בפני עורך דין התומך בכתב ההתנגדות.
חשוב לציין שכל טעות בניהול הליך ההתנגדות לצוואה עלולה לגרום לבית המשפט לסרב לקבל אותה, אפילו אם היא מוצדקת, ולכן, מומלץ לנהל את התהליך לא רק בזריזות, אלא גם ביסודיות ובדייקנות מקצועית.
מה ההבדל בין התנגדות לצוואה לבין התנגדות לירושה?
כאשר אדם שנפטר לא מותיר אחריו צוואה מסודרת, תהליך ההתנגדות הוא שונה. במקרה כזו העזבון שלו מתחלק בין יורשיו הטבעיים בהתאם לקבוע בחוק הירושה. ואולם, ישנן מספר סיבות להתנגד לחלוקה הקבוע בחוק. למשל, במקרה שבו מגיש ההתנגדות טוען כי המנוח דווקא הותיר צוואה וכי יש לפעול לאיתורה ולקיומה.
מקרים אחרים שבהם עשויה להיות הצדקה להגשת התנגדות לירושה הם כאלה שבהם יש יורשים נוספים על אלו שנמנו בצו הירושה, כמו, למשל, ילד שאינו מוכר למשפחה, או כאשר חלק מהיורשים אינם זכאים לפי החוק ליהנות מהירושה, כמו הגרוש הטרי של המנוחה.
כיצד ניתן לנסח את הצוואה כך שהיא תמנע מראש הגשת התנגדויות?
כתיבת צוואה היא תהליך לא קל, שכן היא דורשת התעסקות במוות העתיד לבוא. כדי להבטיח את קיומה כלשונה, חשוב להקפיד על כתיבתה בהתאם לכללים שנקבעו בחוק. בנוסף, ניתן לכלול בה סעיפים שירתיעו את היורשים מלהגיש התנגדויות, כמו איבוד חלקם בירושה במקרה של התנגדות.
כדי למנוע טענות על כשירותו של המוריש בעת עריכת הצוואה, מומלץ לצרף אליה חוות דעת רפואית על מצבו הבריאותי, הנפשי והקוגניטיבי בעת עריכתה. לבסוף, מוטב להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושות בכדי למנוע את אובדנה. תאריך ההפקדה ישמש ראיה לכך כי היא נערכה ונמסרה במועד זה.
מה מומלץ לעשות על מנת להתגונן בפני התנגדות?
החשוב מכל הוא לנסות שלא להלהיט את רוח הקרב של מגיש ההתנגדות, ולנסות להגיע לרגיעה ואולי אף לפשרה מחוץ לבית המשפט. ויחד עם זאת, חשוב שלא לעשות זאת במחיר של מסירת מידע שישמש אחר כנשק בידיו. אם אחד היורשים, לדוגמה, ינסה להרגיע את המתנגד ולהסביר את כוונותיו של המוריש בטענה שהוא היה קרוב אליו ותמך בו, הדבר עלול להשיג תוצאות הפוכות, והמתנגד לצוואה יכול להשתמש בכך כדי לטעון להשפעה בלתי הוגנת או למעורבות בעריכת הצוואה.
בכל מקרה, מומלץ לפנות לעורך דין הבקיא בתחום, שיבדוק האם קיימים פגמים, צורניים או מהותיים, בתוכן הצוואה ויעניק ייעוץ משפטי מומחה כיצד להתמודד עם ההתנגדויות בהתאם לנסיבות המקרה.
מדוע לשני הצדדים עדיפה פשרה באמצעות גישור במקום הליך משפטי?
סכסוכי ירושה המתנהלים בין בני משפחה יכולים להוביל למאבקי ירושה ארוכים, יקרים ומכאיבים והמשפחה כולה עלולה להיפגע מכך. הליך הגישור, שהוא הליך חלופי להליך המשפטי, מאפשר שיח ישיר ולא רשמי בין היורשים, בהנחיה ובהובלה של איש מקצוע. מטרתו של המגשר הוא לעודד שיתוף פעולה בין הצדדים וליישב את הסכסוך כך שהמשפחה תישאר מאוחדת.
תהליך הגישור מאפשר לצדדים לבטא את הרצונות והאכזבות מהצוואה ולהגיע אל העמק השווה, במקום להתבצר בעמדות במאבק משפטי, וליהנות משמירה על המשפחה נוסף על הירושה.
לסיכום, למרות שהחוק יטה תמיד להעדיף לקבל את הביטוי המובהק ביותר לרצונו של המוריש, כפי שהוא מופיע בצוואה, ישנם בהחלט מקרים שבהם ניתן לאתר עילה מוצדקת לערער עליה. ייעוץ משפטי מומחי בתחום יסייע לכם לקבל את החלטה המושכלת בעניין.